Kapusta kiszona zawdzięcza swój charakterystyczny kwaśny smak i zapach bakteriom mlekowym, które biorą udział w procesie fermentacji. Przygotowana kapusta kiszona zawiera także jabłka i marchewki, przyprawiana jest najczęściej kolendrą i kminkiem, a także koperkiem. Warto ją jeść nie tylko z okazji świąt Bożego Narodzenia, kiedy bez kwaszonej kapusty nie umiemy sobie wyobrazić pierogów z grzybami. Surówkę z kapusty kiszonej często podajemy w towarzystwie ziemniaków i mięsa. Można również dodać do obiadu gotowaną kapustę kiszoną z mięsem i aromatycznymi przyprawami. Do bardzo pożywnych i sycących dań należą kwaśnica po góralsku na żeberkach, kapuśniak na zasmażce, łazanki z kiełbasą i kapustą kiszoną oraz oczywiście tradycyjny bigos. Jednak to niejedyne pyszne potrawy z kapusty kiszonej.
Kapustę kiszoną można wykorzystać na wiele rożnych sposobów. Jednym z bardziej oryginalnych pomysłów jest tarta z kapustą i grzybami. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i po ostudzeniu. A może gulasz szegedyński? To niezwykle sycące danie z mięsa wieprzowego, cebuli, kiszonej kapusty i dużej ilości wędzonej papryki. Doskonale smakuje z kwaśną śmietaną i gotowanymi ziemniakami. Warto również przygotować bułeczki z farszem, tradycyjne krokiety, pierogi i paszteciki drożdżowe. Oczywiście wszystko z farszem z kiszonej kapusty.